Teakdek schoonmaken – Teakdek onderhoud door YCI

Een belangrijk onderdeel van het reinigen van uw boot is het teakdek schoonmaken. Na verloop van tijd ontstaat er verkleuring, groene aanslag of slijtage aan het hout. Dit tast de uitstraling, kwaliteit en levensduur van het dek aan. Bij Yacht Cleaning International leveren we al ruim 25 jaar professionele reinigingsdiensten voor boten, waaronder het teakdek schoonmaken.

 • Verleng de levensduur en verbeter de uitstraling van uw teakdek
 • Professioneel onderhoud van het hout, inclusief impregneren
 • Geen voorrijkosten voor het schoonmaken van het teakdek van uw boot
 • Gebruik van veilige, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Lees hieronder meer over teakdek schoonmaken, de vormen van slijtage en hoe we te werk gaan bij het schoonmaken van het dek. Wilt u uw boot laten reinigen door de experts van Yacht Cleaning International? Neem dan contact met ons op of vraag direct een offerte aan!

Wat zijn de voordelen van een teakdek?

Sommige boten hebben een buitendek van teakhout. Deze exotische houtsoort is populair door een aantal redenen:

 • Nieuw teakhout zorgt met de lichtbruine kleur voor een luxere uitstraling voor iedere boot. Een goed gelegd teakdek is dan ook een echte eyecatcher.
 • Teakhout heeft een anti-slipwerking. Het hout is stroef bij zowel droog als nat weer, in tegenstelling tot een kunststof dek. Dat komt de veiligheid aan boord ten goede.
 • Bij hoge temperaturen blijft het teakhout redelijk koel ten opzichte van andere materialen. Zodoende blijft het aangenaam om op een teakdek te lopen of zitten. Het hout heeft dus een goede isolerende werking en dat is ook benedendeks te merken.
 • Teakhout is van nature erg vettig. Dit vet werkt als een natuurlijke verdediging tegen houtrot. Dit houdt in dat u een teakdek kunt aanleggen zonder het hout te behandelen met een speciale lak om houtrot tegen te gaan. Het is dus een enorm duurzame houtsoort, al betekent dat niet dat teak een onderhoudsvrije houtsoort is!

Het effect van weer, algen en schimmels op een teakdek

Hoewel een teakdek niet kan gaan rotten, wordt de uitstraling en kwaliteit van het teakdek toch aangetast door gebruik en de weersomstandigheden. Jarenlange blootstelling aan zonlicht, regen en vorst zorgt voor een verkleuring van het teakdek. Het hout gaat van de lichtbruine kleur naar een zilvergrijze kleur. Deze verkleuring is een natuurlijk proces dat in principe niet hersteld hoeft te worden, al is dit wel mogelijk.

Algen en schimmels daarentegen veroorzaken hele andere verkleuringen op het teakhout. Deze algen en schimmels hechten zich aan het oppervlak van het dek en in de groeven. Daar zorgen ze voor groene uitslag en slijtage aan het materiaal. Als u dit vuil lang negeert kan dat een nadelige invloed hebben op de kwaliteit en levensduur van het dek. Indien het hout erg versleten is, moet u het teakdek repareren of zelfs verwijderen om andere schade aan uw boot te voorkomen.

Klein onderhoud van een teakdek

Bij Yacht Cleaning International maken we een onderscheid tussen het regelmatige, kleinschalige onderhoud aan een teakdek en het grote halfjaarlijkse onderhoud. Het regelmatige onderhoud kunt u eenvoudig zelf uitvoeren door het dek wekelijks schoon te spoelen met zout water en een zachte spons. Gebruik nooit een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van teakdek! Hierdoor maakt u diepere groeven in het hout waar de bacteriën zich makkelijker in kunnen nestelen. Zo slijt het hout sneller.

Groot onderhoud van een teakdek door Yacht Cleaning International

Het is belangrijk om halfjaarlijks een grote onderhoudsbeurt aan het teakdek uit te voeren. Omdat dit een taak is die secuur en voorzichtig moet gebeuren, raden we aan om dit te laten doen door professionals voor het beste resultaat. Vaak kunt u dit combineren met uw hele boot reinigenpoetsen of polijsten. Een teakdek schoonmaken door Yacht Cleaning International werkt als volgt:

 • We beginnen met het natmaken van het dek met zout water. Op die manier kunnen we met een spons of zachte borstel gemakkelijker tussen de voegen komen.
 • Daarna borstelen we met de hand iedere vierkante centimeter van het teakdek grondig en secuur. We maken daarbij gebruik van professionele reinigingsmiddelen die het dek niet beschadigen.
 • Nadat al het vuil is verwijderd, spoelen we het dek af. Het resultaat is dan al direct te zien!
 • Ter bescherming tegen nieuwe algen en schimmels impregneren we het teakdek. Zo voorkomen we dat de groene aanslag snel terugkeert.

Tarieven teakdek schoonmaken

De prijs voor het teakdek schoonmaken is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de oppervlakte van het dek, de mate van vervuiling en de gewenste nabehandelingen. Daarom werken we altijd met offertes op maat.

Wilt u uw teakdek laten schoonmaken? Vraag dan een offerte aan of neem telefonisch contact met ons op. We plannen graag een afspraak in.

Veelgestelde vragen over teakdek schoonmaken

We beantwoorden graag enkele veelgestelde vragen over het reinigen van een teakdek.

Hoelang gaat een teakdek mee?

Over het algemeen gaat een teakdek dat goed onderhouden wordt 20 jaar mee. Hierbij houden we rekening met wekelijks licht onderhoud en halfjaarlijks groot onderhoud.

Is het slecht als mijn teakdek verkleurt?

Het verkleuren van een teakdek is een natuurlijk proces. Het hout begint lichtbruin en wordt na verloop van tijd automatisch zilvergrijs. Dit hoeft dan ook niet hersteld te worden, al is het wel mogelijk door bijvoorbeeld uw teakdek te schuren. Ook na een intensieve schoonmaakbeurt krijgt het teakdek zijn oude kleur terug. Het is echter belangrijk om te zorgen dat het teakdek daarbij niet beschadigt.

Hoelang duurt het schoonmaken van een teakdek?

Het wekelijkse onderhoud van een teakdek hoeft niet lang te duren. Simpelweg het dek afspoelen met zout water is voldoende en zo gebeurd. Het grote onderhoud waarbij we het hele dek handmatig schrobben en impregneren duurt langer.

Kan ik zelf mijn teakdek schoonmaken?

Het is mogelijk om zelf een teakdek schoon te maken, mits u de juiste materialen heeft. Voor het beste resultaat raden we echter aan om gebruik te maken van een professioneel reinigingsbedrijf dat tegelijk ook uw hele boot schoonmaakt.

Welke materialen worden er gebruikt bij het reinigen van een teakdek?

Over het algemeen gebruiken we een emmer met zout water, milieuvriendelijke en niet bijtende zeep, een zachte borstel of spons. Gebruik nooit een hogedrukspuit!

Neem contact op

Wilt u uw teakdek laten reinigen door de professionals van Yacht Cleaning International? Neem dan contact met ons op om een afspraak in te plannen of vraag een offerte aan.

Snel naar

De voordelen van Yacht Cleaning International

 • Ruim 25 jaar ervaring in bootreiniging
 • Geen voorrijkosten
 • 1 jaar lang glansgarantie
 • Bootreiniging in binnen- en buitenland
 • Wij poetsen met milieuvriendelijke producten

Offerte aanvragen

Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte aan.