Yacht Cleaning International
Yacht Cleaning International
Yacht Cleaning International

Antifouling aanbrengen

Een van de werkzaamheden die aan bod komt bij het reinigen van uw boot is het aanbrengen van antifouling op het onderwaterschip. Antifouling verf aanbrengen op een boot verkleint de kans dat er organismen zoals algen, mosselen en schelpen aangroeien aanzienlijk. Deze organismen hebben een negatieve invloed op de prestaties en de levensduur van uw boot. Daarom is het belangrijk dat u minstens eens per twee seizoenen uw boot laat behandelen met antifouling. Vaak gaat dit in combinatie met een volledige bootreiniging. Wij hebben al ruim 20 jaar ervaring met boten professioneel reinigen en antifouling aanbrengen.

  • Bescherm uw boot tegen algen en andere organismen met antifouling
  • Zowel harde als zelfslijpende antifouling beschikbaar
  • Geen voorrijkosten voor de behandeling van uw boot
  • Gebruik van milieuvriendelijke reinigingsmiddelen

Lees hieronder alles wat u moet weten over antifouling voor uw boot. Wilt u uw boot laten behandelen met antifouling? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan!

Vraag een offerte aan voor antifouling Bel 0320 256 009

Snel naar:

Voordelen van antifouling

Waarom moet ik een boot laten behandelen met antifouling verf? Dat is een vraag die we vaak te horen krijgen bij het poetsen of reinigen van een boot. Zoals eerder vermeld, beschermt antifouling uw boot tegen de aangroei (het Nederlandse woord voor fouling) van allerlei organismen aan de romp. Op het moment dat er zich veel van dit soort organismen aan de romp hechten, zoals algen en mosselen, wordt de boot langzamer, verbruikt hij meer brandstof en slijt hij sneller. Als uw boot het gehele seizoen in het water blijft liggen heeft u kans op osmose. Dit heeft uiteraard invloed op de waarde van uw boot. De voordelen van antifouling zijn dus als volgt:

  • Een verlengde levensduur
  • Behoud van waarde van de boot
  • Behoud van prestaties van de boot
  • De boot is eenvoudiger schoon te maken

Soorten antifouling

We maken een onderscheid tussen twee soorten antifouling verf: de harde en de zachte of zelfslijpende antifouling. Ze hebben hetzelfde effect, maar er zijn toch een aantal verschillen.

Harde antifouling

De eerste variant is de ‘harde’ antifouling. Deze verf beschermt uw boot een aantal seizoenen tegen de organismen en is beschikbaar in verschillende kleuren. De laag die u aanbrengt bevat biociden die de aanhechting van vuil en organismen tegengaan. Deze werkzame stoffen verdwijnen naarmate de tijd vordert, waardoor alleen de verflaag achterblijft. Een nieuwe werkzame laag moet dan aangebracht worden. Dit heeft als gevolg dat u na een aantal jaar een dikke verflaag op de romp heeft. U moet dan eerst de oude antifouling verwijderen voordat u nieuwe aanbrengt.

Zachte of zelfslijpende antifouling

De tweede beschikbare variant is zelfslijpende antifouling. Zoals de naam al doet vermoeden, slijpt de gehele laag automatisch weg na verloop van tijd. Hierdoor stapelt zich geen verflaag op en kunt u na een of twee seizoenen eenvoudig een nieuwe laag aanbrengen. Dit is uiteraard ook wel nodig, omdat de bescherming dan zo goed als volledig verdwenen is.

Laat antifouling aanbrengen door Yacht Cleaning International

Bij Yacht Cleaning International zijn we gespecialiseerd in boten reinigenpolijsten en poetsen. Daar hoort ook het aanbrengen van een antifouling laag bij. Dit proces gaat als volgt in zijn werk:

1. Het onderwaterschip reinigen

Ten eerste reinigen we het onderwaterschip. Dat betekent dat we de eventuele aangroei verwijderen, scheuren dichten en de gelcoat schuren zodat de antifouling zo goed mogelijk aangebracht kan worden.

2. Een antifouling primer aanbrengen

Antifouling kan niet zomaar aangebracht worden op de kale romp. Er moet eerst een primer worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld een epoxyprimer zijn.

3. De juiste antifouling selecteren

Zoals aangegeven zijn er verschillende soorten antifouling. Afhankelijk van uw boot selecteren we de perfecte werkwijze.

4. Aanbrengen van de antifouling

Terwijl we beschermende kleding dragen brengen we de antifouling laag aan. Dit kan met een roller of met een kwast. Welke methode het best werkt, is afhankelijk van het oppervlak. We brengen de beschermlaag zo gelijkmatig mogelijk aan, maar houden rekening met de delen van de boot die het zwaarst belast worden tijdens het varen. Uiteindelijk brengen we ook een tweede laag aan, zodat de boot extra goed beschermd is.

Wilt u uw boot laten behandelen met antifouling verf? Vraag dan een offerte aan of neem contact op. We plannen graag een afspraak in.

Vraag een offerte aan voor antifouling Bel 0320 256 009

Hoeveel kost het om antifouling aan te laten brengen?

De prijs voor het aanbrengen van een antifouling laag is afhankelijk van een aantal factoren. De lengte van de boot is van groot belang voor de kosten en daarnaast zit er verschil in de benodigde werkzaamheden voordat we aan de slag kunnen met het aanbrengen van de beschermlaag. Daarom werken we altijd met op maat gemaakte offertes.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over antifouling.

Welke antifouling soort is geschikt voor mijn boot?

Over het algemeen is harde antifouling geschikt voor snelvarende motorboten en voor boten die vaak uit het water zijn. Zelfslijpende antifouling is voornamelijk geschikt voor de zeilboten die over het algemeen langzamer varen, die vrijwel altijd in het water liggen.

Hoelang moet mijn boot uit het water blijven na het antifouling aanbrengen?

Indien uw boot behandeld is met antifouling moet deze minstens 24 uur droog liggen, maar niet langer dan 14 dagen. Daarna tast de lucht de kwaliteit van de beschermlaag aan.

Kan ik zelf antifouling aanbrengen op mijn boot?

Het is niet aan te raden om zelf aan de slag te gaan met antifouling. Het is een chemisch middel dat problemen aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. Daarnaast bent u gebaat bij een professionele behandeling, zodat het effect en de duur van de bescherming optimaal is.

Kan antifouling op iedere boot aangebracht worden?

Nee. Ten eerste moet een romp behandeld worden met een primer voordat de antifouling aangebracht wordt. Daarnaast zijn de meeste antifouling producten geschikt voor schepen van staal, hout en polyester. Voor aluminium schepen wordt vaak een nieuwere, siliconen antifouling gebruikt.

Kan ik zelf harde antifouling verwijderen van mijn boot?

Het is mogelijk om harde antifouling te verwijderen. Echter, net als bij het aanbrengen is het aan te raden om een professional dit te laten doen. Zo weet u zeker dat de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt worden en de boot niet beschadigd raakt.

Contact

Wilt u uw boot laten behandelen met antifouling om de levensduur van uw boot te verlengen? Neem dan contact met ons op! We plannen graag een afspraak in.

Vraag een offerte aan voor antifouling Bel 0320 256 009